Málnás-citromos-fehércsokoládés tart
Ahogy beköszöntött a tavasz, egyre inkább vágyunk az üdítő és frissítő ízekre, melyek felpezsdítik mindennapjainkat. Egy mennyei málnás-citromos-fehércsokoládés tart épp ezt a hatást hozza, sőt különleges íz kombinációjával akár a Húsvéti desszertnek is tökéletes.
Készítsük el "Süti nélkül? Sehova!" instacukrászunk, Eszter isteni süteményét!
HOZZÁVALÓK
Tészta:
- 200 gramm liszt
- 50 gramm mandulaliszt
- 125 gramm hideg vaj
- 60 gramm porcukor
- 1 tojás
- ½ kk vanília őrlemény
Fehércsokoládé ganache:
- 300 gramm fehércsokoládé (Callebaut)
- 150 gramm tejszín (Ken Nata 35%)
Málna ragu:
- 300 gramm fagyasztott málna
- 30 gramm kristálycukor
- 15 gramm keményítő
- 4 ek víz
Citromkrém:
- 2 egész tojás
- 75 gramm kristálycukor
- 20 gramm keményítő
- 120 ml víz
- 120 ml frissen facsart citromlé (kb. 2 citrom leve)
- 1 bio citrom reszelt héja
- 20 gramm hőmérsékletű vaj
- 1 csipet só
- 1 lapzselatin
ELKÉSZÍTÉS
Tészta:
A 200 gramm lisztet, az 50 gramm mandulalisztet, a 125 gramm hideg vajat, a 60 gramm porcukrot, az 1 tojást és az ½ kávéskanál vanília őrleményt gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze.
TIPP: Ezt a lépést akár a robotgéppel is elvégezhetjük!
Miután összeállítottuk a tésztát folpackba csomagolva tegyük egy órára a hűtőbe!
Ha letelt az egy óra, enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki!
A tésztát ezután tegyük egy 24 cm-es piteformába és a felesleget egy éles késsel vágjuk le!
TIPP: A kimaradt tésztából akár díszeket is készíthetsz a pitére!
Szurkáljuk meg villával és helyezzük fagyasztóba fél órára!
Ezután simítsunk rá sütőpapírt vagy alufóliát, majd tegyünk rá sütőbabot vagy szárazbabot, rizst, lencsét és tegyük be a 190 °C-ra előmelegített sütőbe 20 percre!
Vegyük ki és óvatosan távolítsuk el a nehezéket és további 10 percig süssük!
Fehér csokoládé ganache:
Forraljuk fel a 150 gramm tejszínt és öntsük rá a 300 gramm csokira!
Hagyjuk állni néhány percig, majd keverjük homogénre!
Fedjük le folpackkal és hagyjuk felhasználásig a konyhapulton!
Málnaragu:
A málnaraguhoz a 300 gramm málnát és a 30 gramm cukrot tegyük egy hőálló edénybe és kezdjük el melegíteni!
Keverjük el a 16 gramm keményítőt a 4 evőkanál vízzel!
A málnához adjuk hozzá a keményítős keveréket és főzzük addig, amíg megpuhul és levet enged!
Ezután pépesítsük és folpackkal lefedve hagyjuk hűlni!
Citromkrém:
A citromkrémhez az 1 darab lapzselatint áztassuk hideg vízbe!
Forraljuk fel a 120 ml vizet, a 120 ml frissen facsart citromlevet a 75 gramm cukorral!
A 2 egész tojást, a 20 gramm keményítőt keverjük csomómentesre!
A forró keveréket öntsük rá a keményítős egyvelegre, majd főzzük puding sűrűségűre!
Végül keverjük el benne alaposan a vajat és kinyomkodott lapzselatint!
A kész krémet szűrjük át egy szitán, ezután fedjük le folpackkal és hagyjuk kihűlni!
TIPP: A tetejére akár a krémből is készíthetünk díszítést, ehhez viszont érdemes még ilyenkor kivennünk a krém negyedét. Ezt a részt tegyük hűtőbe. Felhasználáskor pedig keverjük át alaposan egy spatula segítségével és habzsákból adagoljuk.
ÖSSZEÁLLÍTÁS
Simítsuk rá a kihűlt tésztára a málnaragut, majd oszlassuk el rajta a citromkrémet is!
Tegyük félre fél órára a hűtőbe!
Ha letelt az idő, akkor öntsük rá a fehércsoki ganachet és még 3-4 órára rakjuk vissza a hűtőszekrénybe!
Díszítés:
Díszítsük ízlés szerint ehető virágokkal, liofilizált gyümölcsökkel és a félretett citromkrémmel!
Jó étvágyat!
A receptben felhasznált alapanyagok és eszközök listája:
Mandulaliszt: https://bit.ly/Mandulaliszt
Porcukor: https://bit.ly/Porcukor
Keményítő: https://bit.ly/Kukorica-Kemenyito
Vanília őrlemény: https://bit.ly/Vanilia-Orlemeny
Fagyasztott málna: https://bit.ly/Gurulos-Malna
Lapzselatin: https://bit.ly/Lapzselatin
Fehércsokoládé: https://bit.ly/Callebaut-Fehercsokolade
Tejszín: https://bit.ly/Habtejszin
Liofilizált málna: https://bit.ly/Liofilizalt-malna
Sütőbab: https://bit.ly/Sutobab
Ehető virág: https://bit.ly/Eheto-virag
Pite forma: https://bit.ly/Piteforma
Spatula: https://bit.ly/Spatulak
Habverő: https://bit.ly/Habvero
Habzsákok: https://bit.ly/Habzsakok