Mákos-sárgabarackos travel cake
Ez a finomság nem csak egy egyszerű sütemény, hanem egy utazás az ízek birodalmába. Az útitársaink pedig nem mások, mint a mák és az édes sárgabarack, amelyeket az omlós, szaftos piskóta ölel körbe. A travel cake elnevezés pedig nem véletlen, könnyen szállítható és az utazások során is friss marad, így bármikor élvezhetjük a házi készítésű süti utánozhatatlan ízét.
Alkossuk meg Instacukrászunk "Süti nélkül? Sehova!" Eszter legújabb ínycsiklandó desszertjét!
Tészta:
3 szobahőmérsékletű tojás
100 gramm barna nádcukor
175 gramm liszt
25 gramm egész mákszem
1 cs. sütőpor
100 ml tej
1 citrom reszelt héja és leve
75 gramm apróra vágott aszalt sárgabarack
A sütőt melegítsük elő 160 fokra. A formánkat vajazzuk és lisztezzük ki. A cukrot a citromhéjjal masszírozzuk össze, majd adjuk hozzá a puha vajat és keverjük homogénre egy kézi habverő segítségével. Ezután egyesével adjuk hozzá a szobahőmérsékletű tojásokat, majd 2-3 részletben sütőporral elkevert lisztet és a tejet. Ezt követően keverjük hozzá a mákot és a citromlevet, végül pedig az apró kockákra vágott aszalt sárgabarackot. Simítsuk a sütőformába és nagyjából 45 perc alatt süssük készre. A formában hagyjuk kihűlni, majd egyszerűen fordítsuk ki, csomagoljuk folpack-ba és tegyük hűtőbe néhány órára.
Barack ragu:
200 gramm sárgabarack
1 ek barna nádcukor
15 gramm keményítő
2-3 ek víz
A barackot áztassuk néhány percre forró vízbe, majd húzzuk le a héját. Szeleteljük kockákra, kezdjük el melegíteni, majd botmixerrel pürésítsük és adjuk hozzá a cukrot. A keményítőt a vízzel keverjük el, majd folyamatos kevergetés mellett adjuk a barackhoz és sűrítsük be. Folpack-kal lefedve hagyjuk hűlni.
Karamellizált fehércsokoládé ganache:
100 gramm karamellizált fehércsokoládé
50 gramm tejszín
A ganache-hoz a csokoládét mérjük egy tálkába. A tejszínt forraljuk fel, öntsük a csokoládéra, majd néhány perc múlva keverjük homogénre. Tegyük hűtőbe, de felhasználás előtt fél órával hagyjuk szobahőmérsékleten melegedni.
Máz:
200-250 gramm porcukor
1 kk kukorica keményítő
1 citrom leve
Összeállítás:
A hideg tészta oldalába két oldalról lyukat fúrunk a közepe felé, illetve a tetejére is készíthetünk néhány lyukat. Ezekbe fogjuk tölteni a barackragut. Ha betöltöttük, ismét folpack-ba csomagoljuk és legalább egy órára hűtőbe tesszük. (A megmaradt barack ragut 3 cm-es szilikon gömb formákba adagoltam és felhasználásig fagyasztóba tettem.)
A máz hozzávalóit homogénre keverjük (a lényeg, hogy sűrű legyen, de azért csorgatható), majd egyenletesen eloszlatjuk a sütemény tetején. Ezután habzsákból adagoljuk rá a ganachet, majd ízlés szerint friss gyümölccsel, ehető virágokkal és a barack gömbökkel díszíthetjük.
Nézd meg Eszter, a sütemény megálmodója, hogyan készíti:
A receptben felhasznált alapanyagok és eszközök listája:
Barna nádcukor: https://tinyurl.com/Barna-nadcukor
Mák: https://tinyurl.com/Egesz-Mak
Sütőpor: https://tinyurl.com/Sutopor
Aszalt sárgabarack: https://tinyurl.com/Aszalt-sargabarack
Sütőforma: https://tinyurl.com/Puspokkenyer
Keményítő: https://tinyurl.com/Kukorica-kemenyito
Fehércsokoládé karamellel: https://tinyurl.com/Fehercsokolade-karamellel
Porcukor: https://tinyurl.com/Porcukor