
Húsvéti nyuszi monodesszert
Ez a desszert több mint egy édesség, egy valódi mini húsvéti installáció, ahol nyuszifülek kandikálnak ki a mousse-gömbök tetején, és a csokiból készült bundácska alatt lágy vaníliamousse, fűszeres tonkabab és meggy bújik meg.
Nem csak finom, hanem látványra is lenyűgöző, és ami a legjobb, hogy
"Süti nélkül? Sehova!" Eszter segítségével te is könnyedén elkészítheted otthon!
Görgess lejjebb a teljes receptért, és varázsolj a konyhádból húsvéti mesebirodalmat!
Húsvéti Nyuszi monodesszert (8 db)
"Nyuszi kosár":
150 gramm liszt
100 gramm hideg vaj
50 gramm porcukor
1 db tojássárgája
1/2 kk vaníliaőrlemény
A hozzávalókat egy tálba mérjük és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Fontos, hogy a vaj ne olvadjon meg! Folpack-ba csomagolva hűtőbe helyezzük nagyjából egy órára.
A linzer tésztát kinyújtjuk, kosárka vagy mini tart formába egyengetjük és nagyjából 10-12 perc alatt megsütjük.
Vajas piskóta:
1 db L-es méretű tojás
50 gramm kristálycukor
50 gramm liszt
1/2 kk vaníliaőrlemény
20 gramm olvasztott vaj
A tojást a cukorral fehéredésig habosítjuk, majd majd két részletben hozzáadjuk a lisztet, utána a vaníliaőrleményt. Végül hozzáadjuk az olvasztott, de nem forró vajat és homogénre keverjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk nagyjából egy cm vastagon, és kb 10 percig sütjük.
Ha kihűlt, 8 db kör alakú formát szaggatunk belőle, ami megegyezik a gömb alakú szilikon formánk átmérőjével, illetve 8 db kisebb kört vagy virágot, ami a kosárka formánk belsejének átmérőjével megegyező méretű.
Meggy betét:
275 gramm meggy
5 gramm NH pektin
25 gramm cukor
A meggyet alacson lángon forralni kezdjük, majd botmixerrel pürésítjük (én szeretem, ha kissé darabos marad, de ez ízlés kérdése). A cukrot a pektinnel elkeverjük, majd folyamatos kevergetés közben a meggyhez adjuk és 1-2 percig főzzük. Előkészített 3-3,5 cm átmérőjű félgömb alakú szilikon forma 8 db mélyedésébe adagoljuk, majd legalább 4 órára, de akár egész éjszakára fagyasztóba helyezzük. A maradék meggyragut lefedve félretesszük.
Tonkababos Vanília mousse:
200 gramm tej
2 db tojássárgája
40 gramm cukor
20 gramm liszt vagy kukorica keményítő
1 vanília rúd kikapart magjai vagy 1 kk vaníliaőrlemény
1 nagy csipet frissen reszelt tonkabab
1,5 lap zselatin
225 gramm hideg tejszín
A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A tejet, a tojássárgáját, a cukrot, a lisztet, a vaníliát és a tonkababot egy edénybe mérjük, és alacsony hőmérsékleten folyamatos kevergetés közben puding sűrűségűre főzzük. Hozzáadjuk a kinyomkodott zselatint, majd folpack-kal lefedve szobahőmérsékletűre hűtjük (~30-40 perc). A tejszínt lágy habbá verjük és a vanília moussehoz keverjük.
A vanília mousset habzsákba tesszük, majd félig töltjük vele a gömb alakú szilikon formánkat Belehelyezzük a kifagyasztott meggy inserter, ráadagoljuk a vanília mousse másik felét és a nagyobb piskótával zárjuk.
Tálcára helyezve fagyasztóba tesszük minimum 5-6 órára.
Díszítéshez:
Fehér bársony spray https://www.cukraszdiszkont.hu/IT-Decora-barsony-spray-feher-100ml
Cukorka nyuszifülek, tappancsok, farkincák https://www.cukraszdiszkont.hu/IT-cukordekor-nyuszfulek-tappancsok-10db
Összeállítás:
A kosárka aljába helyezzük a kisebb piskótát, megkenjük a félretett meggyraguval.
A fagyasztóból elővesszük a kifagyasztott mousset, egyenletesen lefújjuk a bársony spray-vel, majd a kosárkára helyezzük a gömböket egy hajlított kés segítségével. Hűtőben hagyjuk kiolvadni, majd óvatosan díszítjük a fülecskékkel, tappancsokkal, farkincával.
A receptben felhasznált alapanyagok és eszközök listája: