
Anyák napi petit four
Ha idén valami igazán különlegeset adnál édesanyádnak, amit szívből készítettél, ez a pici, szívecske formájú csoda lehet a tökéletes választás.
Miért?
Mert van valami varázslatos abban, amikor egy falatnyi sütemény nemcsak szép, de tökéletesen harmonizáló ízeket is rejt. A citrom üde frissessége, a málna és a rózsa finoman virágos románca, és a ruby csokoládé gyümölcsös jellege úgy simulnak egymásba, mintha mindig is együtt lettek volna.
Egy ilyen süti nemcsak finomság, hanem egy kis személyes gesztus is. Elkészíteni pedig sokkal egyszerűbb, mint gondolnád csak kövesd "Süti nélkül? Sehova!" Eszter receptjét
Anyák napi petit four (18-20 db)
Görög joghurtos-citromos piskóta
250 gramm görög joghurt
200 gramm cukor
300 gramm liszt
1 cs sütőpor
4 tojás
1 bio citrom héja
150 gramm olvasztott vaj
A tojásokat, a cukrot, a joghurtot és a citromhéjat kézi habverővel keverjük homogénre. Két részletben adjuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet, szintén keverjük egyneműre. Végül adjuk hozzá az olvasztott vajat, majd ha ezzel is elkevertük, simítsuk nagyjából 30x40 cm-es sütőpapírral bélelt gáztepsibe és 160 fokon 20 perc alatt süssük készre (tűpróbával ellenőrizzük!), majd hagyjuk teljesen kihűlni.
Rózsás málnalekvár
300 gramm málna
50 gramm cukor
20 gramm kukoricakeményítő
3-4 ek víz
1 kk rózsa kivonat
A málnát a cukorral kezdjük el melegíteni, majd botmixerrel pürésítsük. A keményítőt keverjük el a vízzel, majd folyamatos kevergetés közben adjuk a forrásban lévő málnához és sűrítsük be. Végül adjuk hozzá a rózsa kivonatot, és folpack-kal lefedve tegyük félre hűlni.
Citromkrém
2 db bio citrom héja és leve
50 gramm cukor
2 tojás
50 gramm vaj
1/2 lapzselatin
A zselatint áztassuk hideg vízbe. A hozzávalókat mérjük egy edénybe, majd közepes fokozaton, folyamatos kevergetés közben főzzük puding sűrűségűre. Szűrjük át, oldjuk fel benne a kicsavart zselatinlapot, majd szintén folpack-kal lefedve tegyük félre hűlni.
Összeállítás:
A piskótából szaggassunk ~ 6 cm átmérőjű szívecskéket, majd mindegyet vágjuk félbe. A kétféle tölteléket töltsük habzsákba és halmozzuk a szivecskék egyik felére, majd tegyük rá a "tetejét". Helyezzük tálcára őket és kerüljenek egy órára fagyasztóba.
Roppanós Ruby csokoládé:
250 gramm ruby csokoládé
50 gramm kakaóvaj pasztilla
A csokoládét és a kakaóvajat vízgőz fölött olvasszuk meg, majd kicsit hagyjuk hűlni, és töltsük magas falú pohárba. Az elkészült desszerteket szúrjuk saslik pálcikára és mártsuk bele a csokoládéba. Hagyjuk lecsöpögni a felesleget és helyezzük sütőpapírral bélelt tálcára. Ha megdermedt a csokoládé (ezt a folyamatot hűtőbe helyezve gyorsíthatjuk), spíneljük olvasztott ruby csokoládéval, majd díszítsük liofilizált málnával és ehető rózsával. 😊
Tipp: a szívecskéket ízlés szerint három lapra is vághatjuk, ebben az esetben több töltelék kerülhet bele.
A receptben felhasznált alapanyagok és eszközök listája: